Ghana Healthcare

Ziektekostenverzekering voor Cacaoboeren


Vanuit onze duurzaamheidsvisie vinden we het niet alleen belangrijk dat de cacao duurzaam wordt verbouwd en boeren een eerlijke prijs krijgen. We zetten ons ook in om de levensstandaarden van onze cacaoboeren te verbeteren. Vandaar dat we vanaf maart dit jaar partner zijn van het Akwaaba-project (vrij vertaald: “Welkom”) of zoals wij het zelf noemen het: “Ghana Healthcare Program”.

Binnen dit programma betalen wij de zorgverzekering voor de cacaoboeren en hun gezinnen uit het dorp Nankese. Dit dorp ligt in de cacaoregio Suhum en bestaat uit 100 inwoners.

Draag ook bij!


Om ons enthousiasme over het Ghana Healthcare program te benadrukken, hebben we twee nieuwe chocoladerepen in ons assortiment opgenomen waarvan de cacao afkomstig is uit het Suhum gebied. 

Het gaat om de biologische pure chocoladereep Suhum Ambanja 70% en de biologische melk chocoladereep Cru Suhum 36%. Door de aankoop van deze chocoladerepen draag je ook je eigen steentje bij aan het Ghana Healthcare Program. Bij iedere aankoop gaat er namelijk 1 euro naar dit programma.

Inwoners Nankese

In het dorp Nankese dat in de cacaoregio Suhum Ghana ligt, ziet de samenstelling van de bevolking er als volgt uit. 

Kinderen van 0-17 jaar

Volwassenen van 18-65 jaar

Senioren van 66 jaar en ouder

Ghana Healthcare Program


Het Ghana Healthcare Program is een baanbrekend programma dat in totaal 5000 cacaoboeren die zijn aangesloten bij de coöperatie Yayra Glovers toegang geeft tot een ziektekostenverzekering. Door de geïsoleerde ligging en een gebrekkige infrastructuur zijn de meeste cacaoboeren in dit gebied uitgesloten van het zorgsysteem. Het Ghana Healthcare Program brengt daar verandering in door een duurzaam verzekeringssysteem op te zetten. 

Via het digitale platform van Elucid kunnen de door Cru de Cacao betaalde verzekeringen veilig en rechtstreeks naar het ziekenfonds worden overgemaakt. Via de mobiele telefoons die beschikbaar zijn gesteld, kunnen de boeren hun dokters- of ziekenhuisrekening gemakkelijk declareren en beschikken ze ook meteen over een digitaal verzekeringsbewijs.  

Yayra Glover Coöperatie in Ghana


In de Suhum regio in Ghana werkt Felchlin samen met de Yayra Glover coöperatie. Yayra Glover is een pionier in de Ghanese biologische landbouw en was de eerste persoon in Ghana die een directe verbinding (Direct Trade) tot stand bracht tussen de boeren in het Suhum-gebied en de Zwitserse chocoladeproducent Felchlin. 
Yayra Glover gelooft dat biologische cacaoteelt en de implementatie van klimaatbestendige en duurzame landbouw essentieel is om de gevolgen van de klimaatverandering in Ghana en Afrika te bestrijden. 

‘'We must protect the environment for future generations to come''

 Yayra Glover