Ghana Healthcare Program

Ziektekostenverzekering voor Cacaoboeren in Ghana


Vanuit onze duurzaamheidsvisie vinden we het niet alleen belangrijk dat de cacao duurzaam wordt verbouwd en boeren een eerlijke prijs krijgen. We zetten ons ook in om de levensstandaarden van onze cacaoboeren te verbeteren. Vandaar dat we vanaf maart 2022 partner zijn van het Ghana Healthcare Program. Het is een samenwerking met de Zwitserse chocoladeproducent Felchlin en de in Duitsland gevestigde NGO Elucid Social.

Vanuit de gedachte dat gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar moet zijn, hebben we ons aangesloten bij het Ghana Healthcare Program. Binnen dit programma betalen wij de zorgverzekering voor de cacaoboeren en hun gezinnen uit het dorp Nankese. Dit dorp ligt in de eerste biologische cacaoregio van Ghana, namelijk Suhum en bestaat uit 159 inwoners.

Inwoners Nankese

In het dorp Nankese dat in de cacaoregio Suhum Ghana ligt, ziet de samenstelling van de bevolking er als volgt uit. 

83

Kinderen van 0-19 jaar

58

Volwassenen van 20-65 jaar

18

Senioren van 66 jaar en ouder

Dekking Ghana Healthcare Program


Het Ghana Healthcare Program is een baanbrekend programma dat in totaal 5000 cacaoboeren uit de cacaoregio Suhum in Ghana voorziet van een zorgverzekering. Ghana kent sinds 2003 een basiszorgverzekering via de National Health Insurance Authority (NHIA), maar omdat veel zorgkosten niet volledig worden vergoed, is het percentage van de bevolking dat zich aansluit laag. In dat geval zijn de zorgkosten voor eigen rekening en dat drukt zwaar op het inkomen van een cacaoboer.

Het Ghana Healthcare Program combineert de aansluiting bij de nationale basiszorgverzekering met een particuliere zorgverzekering. Vanuit de nationale basisverzekering worden spoedeisende hulp, kraamzorg en kleine operaties vergoed. Dure operaties, zoals bijvoorbeeld een hartoperatie of medicatie tegen HIV of malaria worden niet vanuit deze basisverzekering vergoed. De particuliere zorgverzekering die door Elucid Social wordt georganiseerd, vergoed deze zorg wel. In sommige gevallen is een kleine eigen bijdrage nodig, maar over het algemeen wordt door het Ghana Healthcare Program 80-100% van de zorgkosten van een cacaoboer of een familielid vergoed.

Elucid Social implementeert

Ghana Healthcare Program


Elucid Social is een NGO die in de Duitse hoofdstad Berlijn is gevestigd. Zij implementeren wereldwijd Healthcare Programma's vanuit het gedachtegoed dat iedereen toegang moet hebben tot essentiële gezondheidszorg. In veel landen waar grondstoffen als koffie, cacao of rubber worden verbouwd, is toegang tot gezondheidszorg niet altijd de normaalste zaak van de wereld. Vaak moeten zorgkosten uit eigen zak worden betaald en dat drukt op het behoud van een leefbaar inkomen.

Elucid Social zet zich met diverse sociale partners wereldwijd in om de leefomstandigheden van onder andere cacaoboeren te verbeteren. Via het digitale platform van Elucid Social kunnen de door Cru de Cacao betaalde zorgverzekering veilig en rechtstreeks naar het ziekenfonds worden overgemaakt. Via de mobiele telefoons die beschikbaar zijn gesteld, kunnen de boeren hun dokters- of ziekenhuisrekening gemakkelijk declareren en beschikken ze ook meteen over een digitaal verzekeringsbewijs.

Verder is Elucid Social 24/7 bereikbaar voor de cacaoboeren uit het Suhum gebied. In geval van noodgevallen, bijvoorbeeld bij een slangenbeet, zorgt Elucid Social ervoor dat spoedzorg zo snel mogelijk ter plaatse is. 

Yayra Glover Coöperatie in Ghana


In de Suhum regio in Ghana werken we samen met de Yayra Glover coöperatie. Yayra Glover is een pionier in de Ghanese biologische landbouw en was de eerste persoon in Ghana die een directe verbinding (Direct trade) tot stand bracht tussen de boeren in het Suhum-gebied en de Zwitserse chocoladeproducent Felchlin. Het heeft in totaal 16 jaar in beslag genomen om ervoor te zorgen dat alle cacao uit deze regio biologisch gecertificeerd is.

Yayra Glover gelooft dat biologische cacaoteelt en de implementatie van klimaatbestendige en duurzame landbouw essentieel is om de gevolgen van de klimaatverandering in Ghana en Afrika te bestrijden. Dit is nodig om de inkomsten uit de cacaoteelt ook voor toekomstige generaties veilig te stellen. 


"We must protect the environment for future generations te come"                          

                             Yayra Glover


Maak een verschil en 

Draag ook bij! 


Om ons enthousiasme over het Ghana Healthcare program te benadrukken, hebben we twee nieuwe chocoladerepen in ons assortiment opgenomen waarvan de cacao afkomstig is uit het Suhum gebied.  Het gaat om de biologische pure chocoladereep Suhum Ambanja 70% en de biologische melk chocoladereep Cru Suhum 36%. 

Door de aankoop van deze chocoladerepen draag je ook je eigen steentje bij aan het Ghana Healthcare Program. Bij iedere aankoop gaat er namelijk €1,- euro naar dit programma.

Chocoladereep Melk Cru Suhum 36% Organic
Met de aankoop van deze chocoladereep steun je niet alleen biologische cacaoteelt, maar draag je ook je steentje bij aan het Ghana Healthcare Program. De cacao in deze melk chocoladereep Cru Suhum Ambanja 36% is namelijk gemaakt van biologisch gecertificeerde cacaobonen afkomstig uit de cacaoregio Suhum (Ghana). Bij de aankoop van deze chocoladereep gaat er € 1,- naar het Ghana Healthcare program. Over dit programma lees je hier meer.Naast jouw bijdrage aan een mooiere cacao wereld, is deze chocoladereep ook vanwege een andere reden uniek. De melkpoeder die in deze chocoladereep is verwerkt, is namelijk gemaakt van de biologische melk van Zwitserse koeien die in het UNESCO biosfeerreservaat Entlebuch (Luzern, Zwitserland) grazen. In dit gebied wordt duurzame landbouw, bosbouw en toerisme gecombineerd. Het staat bekend om de meest uitgestrekte en talrijke heidegebieden met wel 1000 verschillende bloemen en grassen. De weelderige voeding van de melkkoeien draagt bij aan de unieke smaak van deze chocolade.Op de chocoladereep tref je een icoontje met ‘Environmentally friendly’ aan. Dit icoontje verwijs naar de biologische cacaoteelt. De bio-certificering van Felchlin is te raadplegen via deze link: https://www.easy-cert.com/htm/suchresultat-detail.htm?id=84012d05-78d6-4f72-9a6b-6f5d6e6e7946&db=bio. SmaakprofielEen exclusieve chocoladereep om even bij weg te dromen. Ontdek in deze melkchocolade een harmonieuze melk- en karamelsmaak. Zodra de chocolade begint te smelten, ontdek je ook een delicate honingsmaak. Zie je in gedachte de Zwitserse koeien al over de uitgestrekte Alpenweiden lopen? *Dit product kan na opening of na het verbreken van de sluitzegel niet worden geretourneerd.

€ 7,50
Hot Chocolate Cru Suhum 65% Organic
Luxe warme chocolademelk De warme chocolademelk of hot chocolate heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Het basisingrediënt voor het maken van warme chocolademelk wordt in verschillende vormen aangeboden. Regelmatig zie je een stokje of lepeltje in een stuk chocolade gedoopt. Of cacaopoeder is per kop warme chocolademelk netjes voorverpakt. Nog even melk toevoegen en klaar. Of toch niet? Vaak kan een dikke dot slagroom niet ontbreken en zie je tegenwoordig allerlei toppings. Met onze stazak gevuld met fijngemalen pure chocolade gaan we back to basic en maak je in een handomdraai een luxe warme chocolademelk klaar. Waarbij de pure smaak van cacao voorop staat.Herkomst chocolade voor warme chocolademelkWe kunnen uit een hele range single origin chocolades kiezen, maar we hebben specifiek voor deze pure chocolade met een cacaopercentage van 65% gekozen. De pure chocolade Suhum 65% is afkomstig uit de gelijknamige cacaoregio Suhum gelegen in Ghana. Het is de eerste biologische gecertificeerd cacaoregio van Ghana. Maar dit is niet de enige reden wat deze chocolade bijzonder maakt. Wij investeren in deze cacaoregio namelijk in het Ghana Healthcare Programma. Met de bijdrage die wij leveren betalen wij de zorgverzekering van 100 cacaoboeren en hun gezinnen uit het dorp Nankese. Met de aankoop van deze stazak draag jij ook bij aan dit Healthcare Programma. Lees hier meer over dit programma.*Dit product kan na opening of na het verbreken van de sluitzegel niet worden geretourneerd

€ 12,95
Chocoladereep Puur Suhum Ambanja 70% Organic
Met de aankoop van deze chocoladereep steun je niet alleen biologische cacaoteelt, maar draag je ook je steentje bij aan het Ghana Healthcare Program. De cacao in deze pure chocoladereep Suhum Ambanja 70% is namelijk gemaakt van biologisch gecertificeerde cacaobonen afkomstig uit de cacaoregio Suhum (Ghana). Bij de aankoop van deze chocoladereep gaat er € 1,- naar het Ghana Healthcare program. Over dit programma lees je hier meer.Naast jouw bijdrage aan een mooiere cacao wereld, heb je ook een bijzonder stukje chocolade in je handen. Slechts 0,6% van de wereldwijde cacaoteelt is op dit moment biologisch. De Yayra Glover coöperatie heeft hiermee een unieke, maar ook nodige stap gezet naar een cacaoteelt die toekomstbestendig is.   Op de chocoladereep tref je als verwijzing naar de biologische cacaoteelt een icoontje met ‘Environmentally friendly’ aan. De bio-certificering van Felchlin is te raadplegen via deze link: https://www.easy-cert.com/htm/suchresultat-detail.htm?id=84012d05-78d6-4f72-9a6b-6f5d6e6e7946&db=bio Daarnaast is deze pure chocoladereep ook Vegan.SmaakprofielBij een pure chocoladereep met een hoog cacaopercentage denken veel mensen dat de chocolade bitter smaakt. Daar is bij deze luxe chocoladereep absoluut geen sprake van! Deze chocolade heeft een elegante cacaosmaak die verweven is met zachte tonen van koffie. Daarnaast heeft deze pure chocolade een verrassende fruitige noot van framboos en in de afronding proef je zelfs een vleugje grapefruit. *Dit product kan na opening of na het verbreken van de sluitzegel niet worden geretourneerd.

€ 7,50