06-09-2022

crudecacao01 -40-Edit HR

Wat betekent duurzame en eerlijke chocolade?


Inmiddels weten we allemaal dat we ons een leefstijl moeten aanmeten die duurzaam is. Duurzaamheid is een breed begrip en daarom blijkt het nog niet zo gemakkelijk om dit in ons dagelijks leven te integreren. Er bestaat veel misinformatie over duurzaamheid, zeker als het om chocolade en de cacao-industrie gaat. Vandaar de vraag: wat betekent duurzame en eerlijke chocolade nu precies?

Wereldwijde cacao-industrie 


In Nederland associëren wij chocolade met een product dat je eet tijdens de Feestdagen, een verjaardag of als stiekem tussendoortje. Het eten van chocolade is een waar genietmomentje waar je even helemaal bij weg kunt dromen. Voor de gemiddelde cacaoboer is de cacaoteelt helaas een bittere realiteit. Zij hebben te maken met moderne slavernij, kinderarbeid, ontbossing en armoede. Dit geldt vandaag de dag nog steeds voor een groot gedeelte van de cacaoboeren wereldwijd. Ondanks vele initiatieven, houden de grote cacao handelaren de broodnodige verandering tegen. Hierdoor verdienen de meeste cacaoboeren nog niet eens de helft van wat als een leefbaar inkomen wordt beschouwd. Geen duurzame en eerlijke chocolade dus.

Leefbaar inkomen cacaoboer


“Dan betalen we de cacaoboer toch meer voor zijn cacaobonen”, horen wij je denken. Meer betalen dan de marktprijs die op de beurs van Londen en New York wordt bepaald, is helaas niet genoeg. Er is een bredere aanpak nodig, die niet alleen rekening houdt met een leefbaar inkomen, maar ook met mensenrechten, milieustandaarden en gelijkwaardig partnerschap. Op basis van gelijkwaardigheid tot prijsafspraken komen, het liefst met de cacaoboer of cacao coöperatie zelf, zodat de handelsketen flink wordt verkort en onnodige tussenhandelaren uit de keten worden geschrapt. Zij willen natuurlijk ook een boterham verdienen en dat zet de prijs die de cacaoboer voor zijn cacaobonen krijgt alleen maar onder druk.

Direct Trade chocolade Felchlin


Vandaar dat wij sinds de oprichting van Cru de Cacao werken met de chocolade van de Zwitserse chocoladeproducent Felchlin. Zij kopen de cacaobonen rechtstreeks (Direct Trade) in bij de cacaoboer of cacao coöperatie in het land van oorsprong, gaan langetermijncontracten van minimaal 5 jaar met hen aan en betalen een eerlijke prijs aan de cacaoboer, zodat zij in staat zijn natuurlijke hulpbronnen duurzaam en zelfs biologisch te gebruiken. Op die manier kunnen de cacaoplantages ook voor toekomstige generaties worden behouden en raken de van oorsprong vruchtbare bodems niet uitgeput.

Deze principes heeft Felchlin opgenomen in hun Fair Direct Cacao richtlijn, zodat de inkoop van cacaobonen duurzaam, transparant en van de beste kwaliteit is. Duurzame en eerlijke chocolade vergt dus meer inspanning dan het betalen van een hogere prijs.

Chocolaterie Tilburg


Voor ons is het ondertussen niet meer dan normaal om met de chocolade van Felchlin te werken. Verandering begint bij jezelf en we hopen door steeds weer de verschillen in de cacao-industrie te benadrukken, dat mensen in staat zijn om ook op het gebied van chocolade bewuste keuzes te maken. Een chocoladereep voor een paar euro in de supermarkt, ook al heeft deze het Fairtrade-logo of de quote 'slaafvrije' chocolade, zegt helaas weinig over de leefomstandigheden van de cacaoboer zelf. Wil je eens een echt duurzame en eerlijke chocoladereep proberen waarin je ook nog verschillende smaken kunt ontdekken? Kijk dan verder in onze online shop waar je ook de bijzondere verhalen leest over de oorsprong van de chocolade.